Спад на руските акции след като Мей обяви мерки срещу Москва

Лондон гони 23 руски дипломати

Руският индекс IMOEX се понижи при затваряне на 14 март 2018. Графика: Bloomberg Terminal Руският индекс IMOEX се понижи при затваряне на 14 март 2018. Графика: Bloomberg Terminal

Пазарите в Русия реагираха със спад на новината от Лондон за бойкот на Световното по футбол и изгонването на 23 руски дипломати от Великобритания, съобщи Bloomberg.

При затваряне индексът IMOEX се понижи с 1,3%, най-много от 2 седмици, воден от спадове на акциите на държавната Сбербанк и Газпром. Рублата поевтинява за трети пореден ден, изтривайки предишните ръстове и доходността по облигациите се увеличи.

Твърдият тон, поет от британския премиер Тереза Мей срещу Русия изплаши инвеститорите, които залагаха на тих отговор на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му на 4 март в Англия.

Освен изгонването на 23 руски дипломати, британският премиер Тереза Мей обяви в парламента в Лондон, че страната й ще започне да замразява руски държавни активи където е нужно в отговор на това, което определи като „незаконно използване на сила” от страна на Русия спрямо Великобритания. Тя предупреди, че може да предприеме и други действия, тайно, вероятно намеквайки, че Великобритания може да използва кибератаки, съобщава Bloomberg.

 

На 14 март посланикът на Русия в Лондон А.В. Яковленко бе повикан във Форин офис, където му е било връчено обявяването на 23 дипломати за персона нон грата, съобщи руското външно министерство на сайта си.
МВнР на Русия обяви акта за "враждебен и абсолютно неприемлив, необоснован и недалновиден".

 

 

Последни новини
Още от Графика на деня