Вносът на стомана от Канада и Мексико спрямо Китай

Графика на деня, 8 март 2018

Вносът на стомана в САЩ от Канада и Мексико спрямо Китай. Графика: Bloomberg Terminal Вносът на стомана в САЩ от Канада и Мексико спрямо Китай. Графика: Bloomberg Terminal

Тръмп обяви, че ще наложи мита на вноса на стомана /25%/ и алуминий /10%/ в САЩ с изключение на доставките "засега" от Канада и Мексико.
Президентът на САЩ изпълни обещанието си от 1 март 2018 за тарифите, но остави вратата отворена за преговори с други страни на основата на националната сигурност, съобщи Bloomberg.

Президентът подписа документ, с който въвежда митата на среща в четвъртък вечерта /8 март 2018/ с работници от стоманодобивната и алуминиевата индустрия.

 

"Днес защитавам националната сигурност на Америка като въвеждам мина за вноса от чужбина на стомана и алуминий", каза Тръмп.

Запасите на САЩ от стомана и алуминий, които в четвъртък намаляха, продължиха да се търгуват по-ниско в очакване на съобщението на Тръмп.

ЕС предупреди, че ще отговори също с мита от 25% на американски внос за около 3,5 млрд долара.

Канада, най-големият доставчик на стомана и алуминий в САЩ и Мексико, номер 4 в света поискаха да бъдат изключени от митата и обявиха, че ще отвърнат, ако Тръмп ги включи в списъка на страни, чийто внос ще бъде обложен.

Последни новини
Още от Графика на деня