Развиващите се пазари най-устойчиви на волатилността

Графика на деня, 23 февруари 2018

Баланс по текуща сметка. Класация на 22 страни. Графика: Bloomberg Баланс по текуща сметка. Класация на 22 страни. Графика: Bloomberg

Сред 22 развиващи се страни Тайван и Тайланд се открояват начело по баланс по текуща сметка, съобщава Bloomberg, базирайки се на данните от прогнозата на Moody’s Investor Service.

Графиката показва 22 развиващи се страни, сред които и България, сравнени по баланс по текуща сметка.

 

Турция е с най-голям дефицит по текуща сметка тази година от 4,5% от БВП, следвана от Аржентина и Колумбия, показват данните на Moody’s. За разлика от тях Тайван, Тайланд и Южна Корея имат най-голям излишък, над 5% от БВП.

„Активите на развиващите се пазари бяха купувани на едро, но не всяка икономика ще продължи да привлича чуждестранни инвеститори оттук нататък“, каза Цутому Сома, генерален мениджър на independent Advisor в SBI Securities от Токио.

„Азия се откроява политически и икономически.

Латинска Америка и Европа са изправени пред политически проблеми, докато Близкият изток има геополитически рискове“.

Страните с най-големи резерви се оказват по-устойчиви на външни удари, причина инвеститорите да са оптимистично настроени към техните активи. Правителствата, които разчитат на трансгранични източници на финансиране за финансиране на дълга като Индонезия, Перу, Аржентина и Турция биха били уязвими на внезапно спиране или изтичане на капиталовите потоци навън, съобщава Bloomberg.

Последни новини
Още от Графика на деня