Икономическият климат в България се подобрява

Венецуела и Южна Африка са сред най-нещастните икономики в индексa Bloomberg Misery Index

Икономическият климат в България се подобрява. Това показва индексът Bloomberg Misery Index, който измерва състоянието на 66 икономики въз основа на два индикатора – нивото на инфлация и безработица, предаде Bloomberg.

Според индекса ускоряването на инфлацията е по-голямата заплаха за глобалната икономика през тази година в сравнение с перспективите пред нивото на безработица.

Източник: Bloomberg Terminal 

За четвърта поредна година Венецуела се откроява като най-нещастната икономика в света. Общият й резултат достига стойност, която е три пъти по-висока в сравнение с нивото, което достига през 2017.

Алтернативни методи за изчисление на ръста на потребителските цени във Венецуела показват, че хиперинфлацията продължава да се ускорява. Индексът Bloomberg Cafe Con Leche Index, който следи промяната в цените на един продукт - чаша кафе, сервирана в пекарна в източната част на Каракас, се повишава до 50 000 боливара към 14 февруари, което е годишен ръст от 3 233%.

В другия край на скалата – Тайланд запазва лидерското си място на най-щастлива икономика в глобален мащаб, където се отчита най-ниското ниво на безработица в света.

В тазгодишната класация Мексико прави голяма крачка напред, след като инфлацията става по-лесно управляема, докато икономическият климат в Румъния се влошава заради обратната тенденция при ръста на потребителските цени.

С това страната се изкачва по-близо до най-нещастните икономики в света, нареждайки се на 34 място след миналогодишното 50-то място. Икономистите очакват инфлацията в Румъния да достигне 3,3% през 2018. 

Мексико постига най-голям прогрес тази година, придвижвайки се с 16 позиции по-близо до най-щастливите икономики в света. Икономистите остават оптимистични, че централната банка ще успее да овладее ръста на инфлацията, която се забавя до средно 4,1% от началото на годината след 6% ръст през 2017. Безработицата остава около 3,4%.

Саудитска Арабия намира място в топ 10 на най-нещастните икономики в света, а представянето на втората най-голяма световна икономика – Китай се влошава, като общият й резултат нараства от 5,5 точки до 6,3 точки през тази година.

*Индексът Bloomberg Misery Index се изчислява въз основа на медианната прогноза за средния годишен темп на инфлацията и безработицата във всяка страна. Увеличаване на стойността на измерителя означава влошаване на икономическия климат и обратно – намаляването му показва подобрение. Bloomberg провежда проучвания сред икономисти в частния сектор на месечна и тримесечна база. Проучванията за изготвяне на Bloomberg Misery Index за 2018 са проведени в периода септември 2017 до януари 2018.

Последни новини
Още от Графика на деня