Доналд Тръмп представи проектобюджет от $4,4 трлн. за 2019

Публичните разходи за финансиране на пътната инфраструктура в САЩ възлизат на десетки милиарди месечно

Източник: Federal Reserve Bank of St. Louis Източник: Federal Reserve Bank of St. Louis

Вчера американският президент Доналд Тръмп представи проектобюджет от $4,4 трлн. за 2019, който планира дефицит от $1 трлн., предаде Асошиейтед прес. 

Малко по-рано преди публикуването на документа ръководителят на Службата за управление и бюджет към администрацията Мик Мълвани заяви, че проектът за фискалната 2019 включва два основни елемента – $18 млрд. в рамките на две години за изпълнение на обещаното строителство на ограда по границата с Мексико и $200 млрд. за инфраструктурни проекти, които да стимулират инвестиции за $1,5 трлн. в рамките на десет години. 

Графиката по-горе дава по-различни перспектива, която е в противовес на всеобщото схващане, че пътната инфраструктура е недофинансирана. Разходите за пътна инфраструктура в САЩ възлизат на десетки милиарди месечно. През 2011 техният размер достига над $25 млрд. месечно, а през последните две години средната стойност варира в граници до малко под $30 млрд. на месец.

Прави впечатление, че проектобюджетът стъпва върху свръхоптимистични очаквания за развитието на икономиката. Залага се икономически ръст от 3,1% през 2018 и 3,2% през 2019.

Средната оценка на икономисти, до които се допитва Bloomberg, е за разширяване на икономиката с 2,7% през 2018, с 2,3% през 2017 и 2% през 2020. Очакванията на администрацията на Тръмп за икономическото развитие на САЩ също така са по-оптимистични и от тези на Фед, според които в дългосрочен план икономиката ще расте с 1,8%. 

Последни новини
Още от Графика на деня