Енергийните компании записаха най-слабото си представяне от 2 години

MSCI World Energy Sector отбеляза седмично понижение от над 7%

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

След седмица, наситена с разнопосочни движения на капиталовите пазари, енергийните компании се откроиха като големите губещи на фона на спада на цените на петрола и някои разочароващи финансови резултати, пише Bloomberg.

Индексът MSCI World Energy Sector, който следи представянето на 83 енергийни компании, отбелязва най-слабото си седмично представяне от 2 години насам, отчитайки спад от 7,2% и отписвайки $193 млрд. от пазарната си капитализация.

Акциите на енергийния гигант Exxon Mobil Corp. поевтиняха след обявяването на по-слабите от очакваното резултатите за печалбата и добивите на компанията, публикувани на 8 февруари. Книжата на BP и Total SA също финишираха с понижение, макар че техните резултати надхвърлиха прогнозите на анализаторите.

Източник: Bloomberg Terminal 

На 8 февруари енергийната компания Total SA сигнализира за нарастване на оптимистичните нагласи по отношение на петролната индустрия, давайки заявка за увеличение на изплащания дивидент и за стъпка в посока обратно изкупуване на акции през следващите години. 

Последни новини
Още от Графика на деня