ЕК понижи прогнозите си за българската икономика

Инфлацията ще достигне 1,4% през 2018

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Европейската комисия (ЕК) леко снижи прогнозата си за икономиката на България през тази и следващата година. Комисията очаква икономическият растеж на страната да бъде 3,7% през 2018 и леко да се забави до 3,5% през 2019 г., като за сравнение в есенната икономическа прогноза очакванията бяха за увеличение съответно от 3,8% и 3,6%.

Оценките за миналата година са икономическият ръст да е достигнал 3,8%, което също е с 0,1 пр.п. по-малко спрямо есенната прогноза.

Според зимните прогнози на Комисията основният двигател на растежа през тази и следващата година ще бъде силното местно търсене, а приносът на износния сектор ще бъде положителен едва от 2019. Прогнозите сочат още, че европейските фондове ще продължат да засилват публичните инвестиции и през настоящата година, а увеличението на заплащането ще продължи да стимулира частното потребление.

ЕК очаква още както инвестициите, така и частното потребление също да бъдат сред основните двигатели на икономическото разширяване през следващата година.

Брюксел посочва, че след като е била отрицателна в продължение на три години, инфлацията в България е достигнала ниво от 1,2% през 2017, основно заради по-високите цени на енергията и суровините, както и по-високите цени на комуналните услуги.

За настоящата и следващата година ЕК и тук леко понижава прогнозите си, макар че те остават високи. Според доклада ръстът на потребителските цени ще достигне 1,4% през 2018 и 1,5% през 2019. Прогнозите от есента и в това отношение бяха с по 0,1 пр.п. по-високи.

Ускоряването на инфлацията спрямо миналата година според ЕК се дължи на глобалните цени на петрола, за които се предполага, че ще продължат да стимулират нагоре цените на енергията, макар и по-бавно. В същото време очакванията на комисията са същинската инфлация да продължи да се ускорява, тъй като ръстът на разполагаемите доходи на домакинствата ще продължат да подкрепят частното търсене.

Вижте още в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня