Оправдани ли са оплаквания на компаниите в соларната индустрия в САЩ

Налагането на мита върху произведеното извън САЩ соларно оборудване е неефективен инструмент за създаването на работни места

В края на миналия месец администрацията на Тръмп одобри нов пакет от мита върху произведеното извън САЩ соларно оборудване. 

Макар че американските компании в соларната индустрия се очертават като една от най-засегнатите страни от този политически ход, техните оплаквания до голяма степен са неоправдани на фона на огромния размер субсидии, които получават от федералното правителство за производство на електроенергия. 

Статистическите данни на правителството показват, че размерът на субсидиите е най-голям за компаниите, които се занимават с производство на електричество от вятърните и соларните централи, пише Mises.org. 

Източник: Institute for energy research 

В по-широк контекст, налагането на мита е непродуктивна мярка, тъй като води единствено до подпомагане на едни производители за сметка на други, а това неминуемо повишава крайната цена за потребителите. 

Новите мита ще доведат по-скоро до прегрупиране на работни места, намалявайки броя на заетите в соларните инсталации например, докато в същото време - стимулирайки заетостта в производството на соларни панели. 

Създаването на бариери пред свободната търговия, от която търговските парньори могат да извлекат сравнително предимство, възпрепятства увеличаването на продуктивността и подобряването на жизнения стандарт на населението. 

Последни новини
Още от Графика на деня