Производствената активност в еврозоната на 12-годишен връх

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) нараства до 58,8 пункта през януари спрямо 58,1 през декември

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Икономическият импулс в еврозоната се увеличава с най-бързи темпове от почти 12 години, като води до най-бързото създаване на работни места от началото на хилядолетието, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) нараства до 58,8 пункта през януари спрямо 58,1 през декември, показват данните на агенция IHS Markit. Това неочаквано надвишава предварителната прогноза за ръст до 58,6, като промяната се дължи главно на по-доброто от очакваното представяне на сектора на услугите начело с Германия.

Повишението е подкрепено от подема на световната търговия, постоянно намаляващата безработица и изключително ниските разходи по заеми заради рекордно ниските лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Investor.bg

Тъй като компаниите продължават да натрупват поръчки, които ги притискат до границите на техния капацитет, според IHS Markit бързият темп на създаване на работни места вероятно ще помогне на растежа да стане по-малко зависим от паричната подкрепа.

ЕЦБ понастоящем обмисля кога да пристъпи към прекратяването на извънредните мерки за стимулиране, които включват отрицателни лихвени проценти и програма за изкупуване на облигации.

Данните на Евростат показват, че икономическият растеж в еврозоната се ускорява до 0,6% през четвъртото тримесечие на миналата година. Базираната в Лондон IHS Markit казва, че вероятно данните ще бъдат коригирани нагоре до 0,8% в съответствие с тенденцията за ревизиране на статистиката за брутния вътрешен продукт.

В същото време ръстовете при услугите и производството допринасят за по-голям ценови натиск, като производствените разходи се повишават с най-бързите темпове от средата на 2011. 

Последни новини
Още от Графика на деня