SOFIX се нарежда на 9-то място по ръст сред индексите в ЦИЕ

Най-силно нараства македонският индекс, който прибавя 11,25% към стойността си през януари

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

SOFIX се нарежда на девето място по ръст сред индексите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), падайки с две места надолу в сравнение с декември, показват изчисления на Investor.bg.

Водещият български борсов индекс запазва ръста си за втори пореден месец, след като през ноември беше сред губещите със спад от 0,95%. През декември бенчмаркът успя да обърне посоката и записа повишение от 1,87%.

От данните става ясно, че въпреки по-силния ръст през първия месец на 2018 SOFIX пада с две места в класацията поради силното представяне на борсите в региона. През януари само сръбската борса приключва на червена територия, като BELEX отписва 2,12% от стойността си. Всички останали 18 индекса от борсите в ЦИЕ записват повишения.

Най-силно нараства македонският индекс, който прибавя 11,25% към стойността си. Следват го водещите индекси в Гърция и Русия съответно с повишения от 9,53% и 8,54%.

От съседните на нас страни по-големи ръстове записват основните индекси на борсите в Македония, Гърция и Румъния (+7,95%). Истанбулската борса остава с пет места след нас с повишение от 3,64%.

На годишна база индексът на 15-те най-ликвидни дружества на БФБ нараства с 18,34%. Годишен спад отбелязва само хърватският основен индекс с понижение от 12,04%.

Последни новини
Още от Графика на деня