Волатилността се завръща на пазарите

Индексът на страха VIX отчита ръст от 25 % от началото на годината

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

От началото на годината се наблюдава завръщане на волатилността на финансовите пазари. Широкият индекс S&P500 отстъпи от рекорден връх в понеделник, а доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достигна 2,7% за първи път от 3 години насам, пише Bloomberg. 

Индексът на страха CBOE Volatility Index (VIX), считан за бенчмарк за волатилността на пазара на акции, отбелязва ръст от 25% от началото на тази година. Друг ключов индикатор - индексът Bank of America Merrill Lynch’s MOVE Index of Treasuries записва повишение от 20%, а JPMorgan’s Global FX Volatility index е нагоре с 11%.

Трите основни индекса, следящи волатилността на пазарите, отбелязват месечен ръст от над 10% за първи път от август 2015.

"От началото на годината пазарът на акции в световен мащаб кипи и бумти, като отбеляза едно екстремно начало на новата 2018. Процесът даже е леко стряскащ, като печалбите през януари бяха изключително добри не само в рамките на месец, а за цяла година", коментира икономическият анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook. Има ли повод за притеснение? Вижте в горепосочения материал. 

Последни новини
Още от Графика на деня