Френската икономика расте с най-бърз темп от 2011 насам

Финансовият министър Брюно льо Мер планира нов икономически закон тази пролет, който да облекчи бизнеса

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Френската икономика се разширява за пето поредно тримесечие, записвайки най-доброто си представяне от 2011 насам, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Франция нараства с 0,6% през трите месеца до декември 2017, което съвпада с очакванията. Капиталовите инвестиции също отбелязват ръст в размер на 1,1%, както и разходите на домакинствата (с 0,3%), предаде Investor.bg

Възстановяването на френското икономическо състояние идва след години на муден растеж, като получава силен стимул от икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, както и съкращаването на корпоративните данъци, въведено от предишната администрация, посочва агенцията. Добрата година за Париж съвпада и с ускорението в еврозоната, като 19-те страни членки отчитат най-добрия си растеж за последното десетилетие.

За 2018  ръстът на икономиката достига 1,9%. Това е най-бързият темп от 2011 насам и значително над 0,8-те процента средно за десетте години до 2016.

Въпреки това предположенията на Bloomberg са, че и през 2017 Франция ще изостане от растежа на еврозоната, каквато е тенденцията от 2014 насам. Очакванията на агенцията са за ръст на икономиката на валутната общност от 2,4% за миналата година. Дори и ако това да се окаже вярно, разликата намалява, като от британската банка Barclays предвиждат през 2018 тя да се свие още повече. 

Върху това отражение ще имат и плановете на новото правителство на Еманюел Макрон за реформи. В момента властите работят със синдикатите и бизнеса, за да се въведат промени в сектора на професионалното обучение, а през следващите месеци ще се насочат към застраховките за безработни. Финансовият министър Брюно льо Мер планира нов икономически закон тази пролет, който цели да облекчи бизнеса и да подобри схемите за заплащане на служителите.

По думите на льо Мер икономическата експанзия през 2017 е на широка основа, включваща износа и инвестициите, както и потребителските разходи. Той предвижда положителната тенденция да се запази и през тази година.

Последни новини
Още от Графика на деня