Доходността по 5-годишните бундове на най-високото си ниво от 2 години

Няма причина за продължаване на програмата за изкупуване на облигации, коментира член на УС на ЕЦБ

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Доходността по 5-годишните облигации на Германия премина на положителна територия за първи от декември 2015, след като един от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Кнот призова за прекратяване на програмата за количествени улеснения възможно най-скоро.

„Няма нужда все още да комуникираме какво ще се случи след септември, но мисля, че сме се насочили натам“, посочи той.

Нарастват и очакванията на пазарите, че централната банка ще пристъпи към прекратяване на стимулите преди края на тази година, а през следващата - ще повиши основните лихвени проценти за първи път от 2011 насам. 

Президентът на финансовата институция Марио Драги не обяви конкретна дата за край на стимулите по време на последното заседание на централната банка, но изрази доверието в устойчивото ускоряване на инфлацията до целевото ниво от 2%.

Доходността по краткосрочните държавни ценни книжа на Германия, Италия и Испания се задържа на отрицателна територия през последните години на фона на разхлабената парична политика на ЕЦБ. Наблюдават се обаче индикации за обръщане на тренда - пазарите калкулират повишение от почти 14 базисни пункта на депозитната лихва на ЕЦБ до март 2019.

Последни новини
Още от Графика на деня