Петролът достигна 4-годишен връх

И двата вида петрол отчитат ръст в цената си от 60% от средата на миналата година

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Цената на петрола сорт Брент се повиши до $71 за барел по време на азиатската търговия в четвъртък за първи път от 2014 след продължаващото отслабване на долара и данните за спад на резервите в САЩ. 

След леко отстъпление към края на сесията сутринта българско време фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през март поскъпнаха с 0,52% до $70,90 за барел. При американския лек суров петрол повишението е с 0,91% до $66,21 за барел.

И двата вида петрол отчитат ръст в цената си от 60% от средата на миналата година, подкрепени от ограниченото производство от страна на Организацията на страните износителки на петрол и Русия, чието споразумението се очаква да продължи през цялата 2018.

„Ограниченото предлагане, отслабването на долара и поредното намаляване на запасите доведоха до поскъпването на петрола на световните пазари“, коментира Грег МакКена, главен пазарен стратег на AxiTrader. 

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 1,1 млн. барела през седмицата, приключваща на 19 януари, до 411,58 млн. барела, съобщи американската Енергийна информационна администрация. Това е най-ниското сезонно ниво от 2015 и под средните данни за последните пет години от около 420 млн. барела. В същото време обаче щатското производство е нараснало с повече от 17% от средата на 2016 и в момента се доближава до обемите на най-големия износител Саудитска Арабия. Единствено Русия произвежда повече петрол – средно около 10,98 барела на ден през 2017.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня