Цената на петрола в рубли на рекордно ниво

Графика на деня

Цената на петрола в рубли на рекордно ниво. Графика: Bloomberg Terminal Цената на петрола в рубли на рекордно ниво. Графика: Bloomberg Terminal

Преди срещата на Русия с ОПЕК, акциите на най-големите руски производители на петрол  регистрират най-добрия си старт на годината от 2015. Докато Brent е все още $50 под върха си от 2014, за руските производители цената на бенчмарк в рубли е близо до рекорд, благодарение на слабата валута.

Нова правителствена програма за покупки на чуждестранна валута се очаква да ограничи ръста на рублата тази година и в близките седмици да доведе до още по-голямата й слабост, съобщава Bloomberg.

 

Да се говори за намаляване на квотите на Русия по съкращаването на добива на петрол в страната е преждевременно, каза министърът на енергетиката Антон Новак.

„Сега работим по тези квоти, които бяха определени от нас през декември 2016 и не става дума за никакво преразглеждане”, каза Новак, цитиран от РИА Новости.

 

Цената на петрола расте след заседанието на министрите на страните от ОПЕК+ в Оман и коментарите на министрите на Саудитска Арабия и Русия.

Ал Фалих каза, че основните страни по споразумението на ОПЕК+ са се съгласили за продължат сътрудничеството и след 2018.

Последни новини
Още от Графика на деня