Заетостта в Италия на рекорден връх

Работните места на срочен трудов договор подкрепят ръста

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Работодателите в Италия все повече разчитат на временни работници и докато заетостта е на своя връх, данните показват, че малко от работните места са постоянни, пише Bloomberg.

Въпреки че броят на хората с работа е рекордно висок, a безработицата пада през ноември до най-ниското си ниво през последните пет години, анализът на видовете работни позиции разкрива по-сложна ситуация.

Около 1,1 млн. повече италианци имат препитание откакто страната предприе последната реконструкция на пазара на труда, като предложи обезщетения за безсрочни договори. Почти шест от 10 от тези работни места са за постоянно, според изчисленията на Bloomberg News, базирани на данни от статистическата служба, предаде Investor.bg.

Данните могат да имат особено значение, тъй като политическите партии засилват кампанията за общите избори на 4 март. Опозиционните партии ще се насочат към икономическата политика на правителството на Демократическата партия и въпросите за качеството на създадените работни места им дават едно добро начало.

Бившият премиер Силвио Берлускони, лидер на дясноцентристкия блок с близо 40% подкрепа, излезе тази седмица с призив за преразглеждане на Кодекса на труда, цитирайки броя на временните работни места.

Подобни призиви бяха отправени и от Движението "Пет звезди", което е най-силната самостоятелна  партия според всички проучвания на общественото мнение, което оказва натиск върху Демократическата партия.

Както и в много други европейски държави, италианското правителство се опитва да се справи с работните места на срочен трудов договор, но те все растат.

За да се намали използването на договори за почасова работа и срочни трудови договори, правителството може да обмисли нов кръг от стимули за бизнеса, след като старата мярка, въведена за пръв път през 2014, бе преустановена, каза финансовият министър Пиер Карло Падоан в интервю за Corriere della Sera, публикувано в неделя.

Последни новини
Още от Графика на деня