Еврото докосна най-високото си ниво спрямо долара от 2014

Меркел и Шулц са постигнали пробив в преговорите за съставяне на правителство в Германия

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Еврото се покачи до най-високото си ниво спрямо долара след новината за пробив в преговорите за съставяне на правителство, пише Bloomberg.

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са постигнали пробив в преговорите за съставяне на правителство в Германия, съобщи Investor.bg

Според агенцията политическите лидери на двете партии са се разбрали по основните въпроси и това ще даде възможност за по-детайлни разговори в следващите седмици. Пробивът в процеса слага край на несигурността в Германия и отслабената ѝ позиция в международен мащаб.

След разговори, продължили 24 часа шестима партийни лидери са изготвили план за управление от 28 страници, който ще бъде разпространен сред членовете на партиите. 

Германия е в управленски вакуум от края на септември 2017. Тогава Ангела Меркел, която управлява Германия вече 12 години, спечели четвърти мандат за управление, но без мнозинство в Бундестага. Първоначално социалистите бяха категорично против ново участие в правителството, след като постигнаха най-слабия си изборен резултат от десетилетия.

След пропадането на разговорите за сформирането на т.нар. „Коалиция Ямайка“ - със "Зелените" и "Свободните демократи", обаче натискът към Шулц, включително вътре в партията му, да участва в нов кабинет се засили. Повечето политически лидери не искат нови избори, в които не е ясно дали крайнодясната „Алтернатива за Германия“ няма да подобри сегашния си изборен резултат.

Партията, която върви напред с тезите си против миграцията, е третата по сила парламентарна партия в Германия. За първи път от десетилетия националистическа партия попада в Бундестага.

Последни новини
Още от Графика на деня