Истерията около криптовалутите

Бъфет заяви, че не би заложил на кратки позиции с фючърсите върху биткойна

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Сегашната лудост при биткойна и другите криптовалути няма да свърши добре, заяви американският милиардер и инвеститор Уорън Бъфет, пише Investor.bg.

„По отношение на криптокомпозициите по принцип мога да кажа със сигурност, че това ще свърши зле", каза председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway. „Кога ще се случи сривът или как - не знам", добави той в интервюто.

Човекът, който се счита за „дясната ръка“ на Бъфет, Чарли Мънджър, също вижда много врява, но малко смисъл в криптовалутите.

От декември 2017 борси като CME Group и Cboe Global Markets отвориха своите платформи, за да позволят търговията с фючърси върху биткойна. 

Бъфет заяви, че не би заложил на кратки позиции с фючърсите върху биткойна. „Нямаме и никога няма да имаме позиции", заяви той.

„Защо, при всички останали възможности, трябва да заемам дълга или къса позиция за нещо, от което не разбирам нищо", добави инвеститорът.

Бъфет не е единственият критик на криптовалутите. Още през септември 2017 председателят и главен изпълнителен директор на J.P. Morgan Джейми Даймън коментира критично криптокомпозициите. По това време той нарече биткойна измама.

Във вторник обаче Даймън заяви, че съжалява за това изявление. "Блокчейнът е истински", добави той.

J.P. Morgan Chase обяви през октомври 2017 въвеждането на своя собствена блоксистема. Тя има за цел "значително намаляване" на броя на страните, необходими за проверка на глобалните плащания и намаляване на времето за извършване на сделки "от седмици на часове". Партньори в проекта, наречен Interbank Information Network, са Die Royal Bank of Canada и New Zealand Banking Group. Даймън продължава да е загрижен за това как правителствата ще реагират на криптовалутите, когато те станат наистина големи.

Последни новини
Още от Графика на деня