Германската икономика расте с по-бавен темп от очакваното през 2017

Това обаче е най-бързият темп на растеж от 6 години

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Германската икономика расте с най-бързт темп през 2017 за последните 6 години, макар че отчетеният ръст е по-слаб от прогнозите на анализатори, пише Bloomberg. 

БВП на Германия нараства с 2,2% през 2017 след ръста от 1,9% през предходната година, показват предварителните оценки на Федералната статистическа служба на Германия, цитирани от tradingeconomics.com. Това е най-бързият темп на растеж след 2011, като икономиката усеща силна подкрепа от страна на потреблението на домакинствата и инвестициите в машиностроенето и оборудването.

От производствена гледна точка почти всички сектори допринасят за положителната тенденция. Особено ясно това се вижда при промишлеността, която се разширява с 2,5%. Секторът представлява над една четвърт от брутната добавена стойност за икономиката, съобщи Investor.bg.

Ръстът на производството достига ниво, което не е наблюдавано от 2011. Подкрепа му оказват рекордно бързо нарастващите нови поръчки за износ. В същото време обаче това води до забавяне на доставките.

Най-много нови поръчки за износ германските производители получават от Азия и САЩ, следвани от европейските държави. Разширяването на производствения сектор в най-голямата икономика в Европа се отразява и върху нивото на заетост в страната, като броят на работните места в заводите се покачва.

Най-силният си годишен темп на растеж германската икономика е отчела през първото тримесечие на 1973 г. - 7,2%, а най-силното понижение е регистрирано през първото тримесечие на 2009 - 6,8%.

В момента в Германия се наблюдава истински бум на фона на най-добрите макроикономически данни в цялата еврозона за последните двадесет години благодарение на засилването на търсенето в световен мащаб. 

Последни новини
Още от Графика на деня