Еврото поскъпва след публикуването на протокола от срещата на ЕЦБ

Европейската икономика се подобрява в унисон с прогнозите на централната банка

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Еврото поскъпна след публикуването на протокола от последното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ). Единната валута е напът да запише втори ден на повишение след индикациите за промяната в реториката на централната банка по отношение на програмата за стимули, пише Bloomberg.

„Широката картина е, че промяната в реториката за паричната политика на централната банка, независимо дали ще се случи през март или юни, е подкрепяна от мнозинството в Управителния съвет на ЕЦБ - нещо, което изглежда, че не стоеше на масата за преговори през октомври“, коментира Фредерик Дукрозет, икономист в Banque Pictet & Cie, допълвайки, че стимулите могат да бъдат изтеглени дори ако ценовият натиск само леко се подобри.

Макар че темпът на инфлацията остава по-слаб от целевото ниво на ЕЦБ, европейската икономика се подобрява в унисон с прогнозите на финансовата институция, отчитайки най-бърз темп на растеж през 2017 за последните 10 години. Бизнес доверието се подобрява, а измерители, които проследяват икономическата активност, са на рекордни върхове. 

Последни новини
Още от Графика на деня