Борсите за криптовалути под натискa на корейските власти

Правителството на Южна Корея подготвя законопроект за забрана на търговията с криптовалути

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Корейският министър на правосъдието заяви в четвъртък, че правителството подготвя законопроект за забрана на търговията с криптовалути, като това предизвика волатилност на пазара, а националната полиция и данъчните власти нахлуха в местни борси, които подозират в предполагаемо укриване на данъци, предаде Investor.bg

Обиските в Южна Корея, основен източник на глобалното търсене на криптовалута, се случват в момент, в който политиците по целия свят се борят за повече регулации над активите, чиято стойност се покачи стремглаво през последната година. 

„Има големи притеснения по отношение на виртуалните валути, а Министерството на правосъдието по същество подготвя законопроект за забрана на търговията с криптовалута чрез борси", каза министърът Парк Санг-ки по време на пресконференция.

Говорител на ведомството заяви, че предложената забрана за търговия с криптовалута е обявена след „достатъчно обсъждане" с други държавни агенции, включително финансовото министерство на страната и финансовите регулатори.

Най-големите борси за криптовалута в страната като Coinone и Bithumb са били предупредени от полицията и данъчните агенции през тази седмица за предполагаемо укриване на данъци. Обиските се случват на фона на редица усилия от страна на финансовото министерство за идентифициране на начините за облагане на пазара, който по ежедневен дневен обем достигна малкия национален индекс Kosdaq.

Служителите подозират борсите в укриване на данъци. Coinone и Bithumb потвърждават разследванията. Coinone твърди, че ще бъде инспектиран и от други местни власти.

Южнокорейските данъчни органи вече обявиха, че ще разследват шест банки, които предлагат сметки в криптовалута. Опасенията им са, че увеличеното използване на такива сметки може да доведе до увеличаване на престъпността.

Цената на биткойна се понижи рязко в понеделник, след като уебсайтът CoinMarketCap премахна цените от южнокорейските борси, тъй като в четвъртата по големина икономика в Азия валутата се търгуваше с премия от около 30%. Това създаде объркване и предизвика разпродажби сред инвеститорите.

Според Coilhils.com цената на биткойна спадна с повече от 4% до 20,3 милиона вона (18 968,42 долара) след коментарите на министъра от сутрешните часове в четвъртък. В Корея обаче цената все още е средно с над 30% над тази в други страни. Цената на биткойна се сви с повече от 10% на базираната в Люксембург Bitstamp до 13 350 долара, след като по-рано спадна до 13 120 долара, най-слабото ниво от 2 януари насам. 

Последни новини
Още от Графика на деня