Цените на петрола продължават да бележат повишение

Прокрадват се и съмнения за прегряване на пазара

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Продължаващото покачване на цените на петрола, достигащи най-високите си нива от 2014, внасят и някои съмнения, че пазарите може би прегряват. 

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през февруари поскъпнаха с 0,73% до 63,42 долара за барел. При сорта брент повишението е с 0,41% до 69,10 долара за барел. Възходящият тренд на международните капиталови пазари също стимулира инвеститорите да диверсифицират портфейлите си и с вложения на фючърсния пазар на петрол, предаде Investor.bg

"Продължаващото споразумение за намаляване на доставките от страна на ОПЕК и намаляването на запасите е също една от причините за възходящото движение на цените“, коментира Уилям О‘Лоулин, инвестиционен анализатор в австралийската компания Rivkin Securities, цитиран от Ройтерс. През ноември миналата година ОПЕК заедно с Русия и други държави удължи сделката за намаляване на доставките на петрол, като се очаква споразумението да обхване цялата 2018. Най-засегнати от решението са Европа и Северна Америка.

По последни данни на Американския петролен институт запасите от петрол в страната са намалели с 11,2 милиона барела до 416,5 милиона барела за седмицата, приключваща на 5 януари. Това се случва на фона на повишаване на прогнозата за световното търсене на петрол през 2018 със 100 000 барела на ден. Според Американската енергийна информационна администрация търсенето на петрол в световен мащаб през 2019 г. ще достигне 101,76 милиона барела на ден, което ще е с 1,65 милиона барела на ден повече спрямо текущата година.

В дългосрочна перспектива цените на петрола едва ли значително ще нараснат спрямо сегашните равнища, а това подчертава необходимостта от диверсификация в много страни, които изнасят петрол, се казва в публикуван в сряда доклад на Световната банка.

При ръст на цената на петрола с 13% от началото на декември обаче опасенията за прегряване на пазара нарастват. При това се очаква в САЩ производството да достигне 10 милиона барела на ден, а в Азия за момента пазарът има достатъчно горива.

Другата най-наблюдавана от инвеститорите стока на международните пазари – златото продължава да отчита спад в цената си. Фючърсите върху ценния метал с доставка през февруари поевтиняха с 0,16% до 1311,60 долара за тройунция.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест валути, достигна ниво от 92,450 пункта, отчитайки леко повишение спрямо ден по-рано. Доларът обаче поевтиня спрямо японската йена с 0,67% до 111,9 йени заради появили се спекулации за намаляване на стимулите за пазарите от страна на Японската централна банка, отбелязва Ройтерс. Еврото също поевтиня спрямо йената с 0,68% до 133,55 йени. 

Последни новини
Още от Графика на деня