Руската инфлация на най-ниското си ниво от 1991

Индексът на потребителските цени се понижи с 2,5% на годишна база през декември

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Инфлацията в Русия се намира на най-ниското си ниво от началото на 1991 насам и остава под целта на централната банка от 4%. Индексът на потребителските цени в Русия се понижи с 2,5% на годишна база през декември 2017, показва второто четене, като остава непроменен спрямо предварителната оценка и се запазва на същото ниво спрямо ноември, съобщи tradingeconomics.com. 

Макар и минимално, поскъпване през декември спрямо месец по-рано отчитат храните и безалкохолните напитки, транспортът и жилищата и комуналните услуги. В същото време леко поевтиняване се наблюдава при обувките и облеклото, обзавеждането и домакинските уреди, алкохолните напитки и тютюна, предаде Investor.bg

Годишният темп на базисната инфлация спада до 2,1% през декември. На месечна база пък потребителските цени са се повишили с 0,4%. За сравнение - месец по-рано увеличението е било от 2%.

През миналата година в Русия беше отчетен силен ръст на производството на плодове и ядки от 85%, след като Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на руски фирми след анексирането на Крим през 2014, Москва отговори с ембарго за западния внос на храни. Беше забранен вносът на редица месни и млечни продукти, зеленчуците и плодовете.

Благодарение на по-ниската инфлация в средата на декември Руската централна банка намали основния си лихвен процент с 50 базисни пункта от 8,25% до 7,75%, като даде знак, че допълнителни понижения са възможни през първата половина на 2018. Инфлацията в страната се забави по-бързо от очакваното през 2017 до голяма степен благодарение на селското стопанство, по-силната рубла и по-затегнатата парична политика на централната банка. 

Последни новини
Още от Графика на деня