Перспективите пред британския паунд за 2018

Валутата се търгува с леко изменение от началото на годината

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Британският паунд достигна върхови стойности, пише Bloomberg.

Поскъпването на паунда спрямо долара през 2018 не се очаква да продължи, което може да се обясни с някои от факторите, подхранващи ръста на валутата през миналата година – слабото представяне на зелените пари и политиката на Английската централна банка, която предприе покачване на основната лихва.

Това прогнозира валутният стратег от BNY Mellon Нейл Мелър. С оглед на очакванията за забавянето темпа на инфлацията и опасенията, свързани с Brexit, британският паунд вероятно няма да поскъпне много повече през тази година, коментира Мелър.

Британският паунд се търгува с леко изменение от началото на годината, след като поскъпна с почти 10% спрямо зелените пари през 2017. Анализаторите прогнозират, че ще достигне нива от $1,32 през първото тримесечие на 2018, а в края на годината - $1,36. 

Несигурността около възможния изход от преговорите по Brexit между Лондон и Брюксел ще се отрази негативно на доверието на бизнеса на Острова, прогнозира международната рейтингова агенция Standart & Poor's. Вижте още в материала 

Последни новини
Още от Графика на деня