Цените на петрола се върнаха на нивата си от 2015

Някои анализатори предупреждават, че пазарът е надценен

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

По време на азиатската търговия цените на петрола достигнаха най-високата си стойност от 2015 насам, предаде Investor.bg.

Спекулантите залагат на по-нататъшно покачване на цените заради намаленото производство от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и намаления брой действащи петролни кладенци в САЩ.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през февруари поскъпнаха с 0,78% до 62,21 долара за барел, като по време на сесията котировките дори достигнаха до най-високите си нива от декември 2014, когато се постави началото на спада на петролния пазар. Повишението на цената при сорта брент е с 0,59% до 68,18 долара за барел.

Въпреки бичия пазар, който донесе общо покачване на цените на петрола от началото на декември от около 10%, някои анализатори предупреждават, че пазарът е надценен.

Добивът в САЩ се очаква скоро да достигне 10 милиона барела на ден, като в момента повече произвеждат само лидерите в сектора Русия и Саудитска Арабия. Въпреки свитото производство в Азия, която е регионът с най-голяма консумация на петрол в света, доставките на горива са достатъчни.

На този фон в последния си доклад BMI Research отбелязва, че се очаква понижение на цените на петрола през първото и второто тримесечие на годината най-вече заради сезонното намаляване на потреблението.

Последни новини
Още от Графика на деня