GM даде заявка за печалба от продажби на електромобили до 2021

Обещанието на Бара да реализира печалба е смело начинание в пазарен сегмент

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Автомобилната компания в Детройт ще започне да печели от продажбите на електрически автомобили до 2021, заяви главният изпълнителен директор на General Motors Мари Бара, предаде Investor.bg.

Това, което Бара не обясни подробно, е как GM възнамерява да направи това, което досега не е направил нито един голям автомобилен производител.

Отговорът е в комбинирането на технологията за батерии, евтиния и гъвкав дизайн на автомобилите и на производството с голям обем, главно в Китай, смятат шестима настоящи и бивши мениджъри на GM и шестима експерти от индустрията. 

Ако GM успее да постигне амбициозната цел на Бара, то до средата на 2020 ще има два различни бизнеса: традиционен фокус в Северна Америка върху камиони, спортни автомобили и автомобили, зареждани с традиционно гориво, и глобална компания за електрически автомобили, базирана в Китай.

Обещанието на Бара да реализира печалба е смело начинание в пазарен сегмент, който се задвижва повече от правителствената политика и не толкова с потребителското търсене.

Бара и GM инвестираха сериозно в стратегията за електрификация и през последната година работиха, за да убедят инвеститорите, че GM може да се конкурира с Tesla, като се основава на успеха на най-новия електрически автомобил, Chevrolet Bolt EV.

Ключов елемент от плана, според двама души, запознати със стратегията на компанията, е намаляването на количеството кобалт в новата система за батерии на GM. Цената на кобалта - най-скъпата съставка в текущите литиево-йонни батерии - се покачи през последните две години в очакване на нарастване на търсенето от производителите на автомобили. Цените на кобалта достигнаха рекордно високи стойности този месец на London Metal Exchange.

Новият дизайн на батерията на GM увеличава количеството никел, което позволява на батериите да съхраняват и произвеждат повече енергия.

Инженерите на GM също работят и по друг дизайн и технологични новости, включително по-ефективно опаковане на батериите в превозни средства и подобрени системи за управление на енергийния поток и охлаждане на батериите.

Последни новини
Още от Графика на деня