2017 - година на рекорди и за пазарите на суровини

Петролът се търгува близо до двугодишен връх

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Индексът Bloomberg Commodities Index, който следи представянето на 22 суровини, изпрати 2017 с най-дългата си серия на печалби от 1991 насам. Докато доброто представяне на индекса се отдава на ръста на суровия петрол, медта и златото, показателят все още остава доста под най-високите си стойности през 2018, пише Bloomberg.

Цената на лекия суров петрол се покачи над $60 за барел, достигайки най-високото си равнище за последните две години - в унисон с нарастващото търсене в световен мащаб и намаленото производство от страна на ОПЕК.

Основният двигател на петролния пазар през тази година бе въвеждането на съкращения на добивите на петрол от Русия и ОПЕК и удължаването на споразумението, коментират анализатори.

През декември медта отбеляза най-доброто си представяне от почти 30 години. Металът скочи до най-високото си ниво от 2014 на фона на растящите опасения за прекъсването на доставките в Китай, силното търсене и отслабването на щатския долар.

Източник: Bloomberg

Фючърсите върху злато на борсата Comex записват годишен ръст от 13% през 2017. Жълтият метал отчете най-доброто си годишно представяне през изминалата година от 2010 насам.

Последни новини
Още от Графика на деня