Впечатляващи ръстове се срещат не само при биткойн

IBC stock index записва внушителен ръст от 3 883%

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Най-добре представящият се пазар на акции в света през тази година - IBC stock index, отбеляза феноменален ръст от 3 883%, пише Bloomberg. 

Поскъпването на венецуелските акции до голяма степен се дължи на обезценяването на валутата, която губи 97% от покупателната си сила на черния пазар, и на неудържимия ръст на инфлацията. Но официалният валутен курс остава фиксиран - 10 боливара за долар, създавайки илюзията за огромна възръщаемост и изкривявайки оценките до такава степен, че пазарната капитализация на някои компании във Венецуела надхвърля тази на технологични гиганти като Apple. 

На черния пазар, до който повечето венецуелци прибягват, търсейки достъп до твърда валута, акциите са записали повишение от 18%. Това позволява на местните инвеститори отчасти да защитят спестяванията си от икономическия хаос, който се наблюдава в страната. 

БВП на Венецуела се сви с 16,5% през миналата година, а Bloomberg’s Cafe Con Leche Index измерва ръст на потребителските цени от 7 000% на годишна база за последните шест месеца. 

Източник: Bloomberg Terminal 

*Индексът Bloomberg Cafe Con Leche Index e алтернативна мярка за измерване на хиперинфлацията във Венецуела. Той проследява промяната в цените на един продукт - чаша кафе, сервирана в пекарна в източната част на Каракас, 

Последни новини
Още от Графика на деня