Каква бе годината за БФБ

Най-високата си точка SOFIX достигна на 16 август - 730,900 пункта

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Годината за Българската фондова борса (БФБ – София) беше положителна, като икономическото подобрение в Европа не подмина и финансовите резултати на българските публични компании. 2017 беше годината на реализираните обещания и още няколко, които ще продължим да чакаме през 2018, пише Investor.bg

Да започнем с малко цифри...

Всички индекси на БФБ записаха ръстове през тази година. От началото на годината ръстът на SOFIX е с над 15% (към 22 декември) до 664,37 пункта спрямо затварянето на последния търговски ден от 2016 на 586,43 пункта. По-широкият BGBX40 нарасна с 19%, секторният BGREIT записа ръст от 8,5%, а равнопретгеленият прибави 20,7% към стойността си.

Общо 11 компании от състава на SOFIX записаха ръстове през последната година, като с най-много поскъпнаха книжата на Еврохолд – единствената компания с трицифрен ръст от над 116% към 22 декември. В топ 3 са още Доверие Обединен Холдинг АД и Първа Инвестиционна Банка. Софарма се нарежда на четвърто място по ръст.

Най-губещата компания за годината е Сирма Груп Холдинг АД със спад от 8,3%. Неохим е на второ място по спад – със 7,6%. Технологичната компания изглежда все още не е спечелила доверието на инвеститорите, тъй като макар със силни финансови резултати и стабилна стратегия на чуждестранни пазари, акциите на компанията са надолу. През 2018 се очаква компанията да проведе разяснителна политика, за да „обясни“ бизнеса си на инвеститорите. Алтерко (с годишен спад от 7,5%) също е пример, че българският капиталов пазар изглежда не е на технологичните компании...поне засега.

Лидер по оборот е Софарма с над 90 млн. лв. Следват Химимпорт и Адванс Терафонд, Неохим е на последно място по изтъргуван обем с 3,3 млн. лв. Общият изтъргуван обем за годината е 666 млн. лв. след близо 78 хил. лв. в сравнение с 407,019 млн. лв година по-рано, или ръст от 63%.

Най-много сделки са сключени с акции на Химимпорт - 9 473, Софарма - 8 294, Адванс Терафонд АДСИЦ - 4 453.

Ръстове до август...

През август SOFIX отчете първи месечен спад от началото на годината, като отписа 1,37% от стойността си, след като приключи 13 от сесиите на червена територия, въпреки че изтъргуваният обем през месеца беше близо три пъти повече спрямо юли.

Най-високата си точка SOFIX достигна на 16 август - 730,900 пункта. Тогава индексът достигна 9-годишен връх.

Исторически SOFIX докосна връхната си точка от 1952,40 пункта през октомври 2007, а падна до най-ниското си ниво от 70,54 пункта през юни 2001.

Но най-добрия период за БФБ бе втората половина от годината, що се отнася до превърнатите в реалност обещания - търговията с държавни ценни книжа (ДЦК) и привличането на малки и средни предприятия с ваучерни схеми.

Какво спря възхода на SOFIX след средата на август, е трудно да се каже. Някои анализатори отдават това на настъпване на здравословна корекцията на пазара, други пък са склонни да говорят за разочарование от неосъществилите се желания като голямо първично публично предлагане (IPO).

Повече може да научите тук

Последни новини
Още от Графика на деня