Доларът ще продължи слабото си представяне през 2018

Зелените пари поевтиняват с повече от 7% спрямо основните валути в света през тази година

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Силата на американския долар ще продължава да отслабва и през следващата година, сочат прогнози на анализатори. 

Показателно е как се представи двойката EUR/USD през тази година. Единната европейска валута поскъпна с близо 13% спрямо щатските пари и към края на година 1 евро се разменя за $1,1825. Най-високата стойност през годината беше постигната на 7 септември, когато еврото се търгуваше за $1,2023.

Според различни анализатори и инвеститори доларът може да продължи да губи спрямо еврото и йената, тъй като перспективите за силен икономически растеж и по-строга парична политика извън САЩ компенсират по-високите лихвени проценти в страната. Доларът поевтинява с повече от 7% спрямо основните валути в света през 2017, което е най-много от десетилетие, се казва в анализ на Bloomberg.

“Икономическият растеж, който виждаме в Европа, в нововъзникващите пазари и други части на света вероятно ще продължат да водят до разпродажби на долара”, каза пред Bloomberg Ерин Браун, мениджър в UBS Asset Management. Според него всеки знак за допълнително икономическо възстановяване в Европа може допълнително да подкрепи еврото.

„Повечето инвеститори няма да бъдат изненадани, ако в края на следващата година видят значително по-слаб долар, особено срещу еврото“, потвърждава и Даниел Катциве, ръководител "Валутна търговия" в северноамериканския клон на BNP Paribas, цитиран от Bloomberg.

Вижте още в материала на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Графика на деня