2017 - годината на изненадващите ръстове

Една от най-големите изненади е силното представяне на еврозоната

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

2017 бе добра година за глобалната икономика на фона на геополитическите рискове, проведените избори в ключови европейски страни и нарастващата заплаха от търговски протекционизъм, пише Bloomberg. 

Международният валутен фонд прогнозира ръст на глобалната икономика от 3,6% през 2017 на фона на по-доброто представяне на повечето развити икономики в сравнение с прогнозите, направени в началото на годината.

Една от най-големите изненади е силното представяне на евротозоната, която е напът да отбележи най-бързия си темп на растеж за последното десетилетие. Оценките са за ръст от 2,3%, което ускорение надхвърля очакванията за 1,4%.  

Някои централни банки вече поеха по пътя на излизане от стимулиращите мерки, макар и с малки крачки. Докато Фед предвижда 3 повишения на лихвите през 2018 след три увеличения през тази година, Английската централна банка вдигна основния си лихвен процент за първи път от десетилетие през ноември, а ЕЦБ намали обема на изкупуваните облигации. 

Какво да очакваме през 2018? Според Goldman Sachs основните рискове пред глобалната икономика са в политически аспект, в това число - трудните преговори, свързани с НАФТА, ядрените амбиции на Северна Корея и изборите в Италия. От друга страна, анализаторите от банката прогнозират, че продължаващото затягане на паричните условия ще подкрепи растежа на икономиката . 

Източник: Bloomberg surveys, IMF

Последни новини
Още от Графика на деня