Пътят до приемане на данъчната реформа в САЩ се скъсява

Законопроектът трябва да бъде гласуван още веднъж в Камарата на представителите

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Американският сенат одобри спорната данъчна реформа на републиканците с малко мнозинство. 51 от 100-те сенатори гласуваха в подкрепа на проекта в ранната сутрин на сряда, а това е достатъчно мнозинство, за да бъде приета реформата, дори и без болния водещ политик Джон Маккейн.

48-те сенатори на демократите гласуваха анблок против. Така президентът на САЩ Доналд Тръмп е напът да запише най-голямото си постижение от настоящия си мандат. Преди да може да подпише закона обаче, Камарата на представителите трябва отново да гласува текста. 

Колко е чувствителна темата показва и самото протичане на гласуването във Вашингтон. След като редица известни личности призоваха чрез Twitter републиканците да гласуват против законопроекта за реформа, протестиращи прекъснаха заседанието на Сената рано в сряда сутринта със същото искане. Протестиращите скандираха „убийте законопроекта, не нас", предава DPA.

Посетители в галерията към Сената започнаха да скандират малко след началото на гласуването и вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководеше заседанието, трябваше да спре и многократно да прикани квесторите да възстановят реда. Заради очакваните протести по време на гласуването имаше засилено присъствие на полицията в Капитолия пред сградата.

По-рано във вторник демонстранти прекъснаха дебатите по законопроекта в Камарата на представителите. Американският президент Тръмп реагира в Twitter доста резервирано.

Точно преди Конгресът да вземе решението, държавният глава увеличи напрежението преди вота: „Законът ще даде тласък на икономиката на САЩ с четири, пет и дори шест процента", заяви Тръмп пред репортери пред Белия дом. В момента ръстът на икономиката е от три процента.

Вижте още в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня