Франция глоби Johnson & Johnson с 25 млн. евро

Компанията целенасочено е забавила пазарния достъп до генерични копия на обезболяващото ѝ лекарство Durogesic

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Френският орган за защита на конкуренцията глоби американската група Johnson & Johnson (J&J) с 25 млн. евро. Институцията смята, че компанията целенасочено е забавила пазарния достъп до генерични копия на обезболяващото ѝ лекарство Durogesic, предаде Investor.bg.

Durogesic се продава като кожна лепенка, която контролира продължаваща умерена до силна болка и често се предписва на лица, болни от рак. То съдържа фентанил - опиоид, който ако не се използва правилно, може да доведе до смърт от свръхдоза.

Френският орган за защита на конкуренцията заяви, че фармацевтичното подразделение Janssen на J&J “многократно се е намесвало“ в опити да блокира процесите на одобрение във Франция на генерични копия на Durogesic и ги е „очерняло“ при контактите си с лекари и други медицински лица.

Представители на J&J не са били намерени веднага за коментар.

Случаят е бил представен пред органа, след като Durogesic губи патента си през 2005, от германската компания Ratiopharm, която по-късно бе придобита от израелската Teva Pharmaceuticals.

През 2013 френската Sanofi беше глобена с 40,6 млн. евро за опетняване на конкуренция от генерични копия на лекарството си за разреждане на кръвта Plavix.

Последни новини
Още от Графика на деня