Българските оръжия - в топ 5 на използваните от ИДИЛ в Ирак и Сирия

90% от всички оръжия и муниции, използвани от организацията, идват от страни от бившия Варшавски договор

Въпреки на пръв поглед впечатляващия "улов" на западни оръжия от битките си в Ирак, оказва се обаче, че около 90% от всички оръжия и муниции, използвани от ИДИЛ, идват от страни от бившия Варшавски договор, предаде Investor.bg.

Основните износители са Китай, Русия и страните от Източна Европа, включително България. Страната ни се оказва на пето място сред страните производителки на оръжия, чиито продукти са били открити в Ирак и Сирия.

Данните са включени в подробен анализ на 40 хил. оръжия на ИДИЛ, намерени в двете страни. Документът е изготвен от организацията Conflict Armament Research между 2014 и 2017.

Според доклада Китай и бивши страни от Варшавския договор, включително Унгария и Румъния, са произвели повечето оръжия, намерени в Ирак. Тенденцията в Сирия е малко по-различна. Там лидер е Русия, следвана от Китай, Румъния, Унгария и България.

Данните показват, че значителен дял от оръжията са били произведени и вероятно доставени в периода от 1960 до 1989. Тъй като повечето оръжия са били произведени от бившите страни във Варшавския договор, тази тенденция вероятно е в резултат на обмените по времето на Студента война и от допълнителни транфери веднага след края ѝ.

Ирак е под оръжейно ембарго на ООН от август 1990. След американската инвазия през 2003 обаче Съветът за сигурност модифицира ембаргото и вдигна ограниченията върху оръжия и муниции към иракското правителство и мултинационалните сили. Режимът след 2003 вероятно е причината за относително ниския брой оръжия през 90-те години на ХХ век.

В същото време обаче Китай, България и Румъния формират най-големите дялове от наскоро произведените оръжия, използвани от ИДИЛ. Над 50% от оръжията в Сирия и произведени след 2000 идват от България. Произведените в Иран и Румъния оръжия са доста след българското производство с по около 15%, намерени в Сирия.

Руските и китайските муниции пък представляват над половината от тези, събрани в Ирак и Сирия. Общо Русия, Китай и Румъния са произвели почти 65% от използваните в региона, а страната ни е на пето място с около 5%.

Като цяло мунициите, произведени в ЕС, формират близо 21% от ползваните в региона (25% в Ирак и 12% в Сирия), съставяйки проба от 8 761 броя.

Предвид съвместимостта на калибъра според авторите на доклада не е изненадващо, че почти всички муниции са били произведени отново от бивши страни от Варшавския договор. Само Румъния и България са създали 7 251 от пробата, което е над 83% от общата за ЕС. Само три други страни от ЕС са произвели малко над 100 бройки муниции в пробата: Белгия, Чехия и Словакия.

В същото време 15% от всички муниции са били произведени след 2010. Руските и румънските са най-много в това отношение, формирайки над половината, намерени от организацията, а българското производство е било около 11%.

Последни новини
Още от Графика на деня