Движението на долара под знака на данъчната реформа в САЩ

Доларовият индекс спадна до 93,23 пункта

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Доларът започна новата седмица с понижение спрямо повечето основни валути, което може да се отдаде на предстоящото гласуване във вторник на данъчната реформа в САЩ.

Очакванията за понижение на корпоративния данък от 35% на 21% притиснаха щатската валута, тъй като според голяма част от пазарните участници това ще рефлектира върху икономическия растеж в страната, пише BenchMark Finance. 

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути спадна с 0,25% до 93,23 пункта. Доларът отстъпи и спрямо йената с 0,02%, завършвайки на нива от 112,55 йени за долар.

Еврото също се възползва от слабостта на зелените пари, приключвайки с повишение от 0.23% до 1.1780. Единната валута получи допълнителна подкрепа и от публикуваните положителни данни за индекса на потребителските цени в еврозоната.

За месец ноември инфлацията във валутния блок оправда очакванията на икономистите, достигайки 1,5% на годишна база. Британският паунд поскъпна с 0,6% до 1,3401 въпреки коментарите от края на миналата седмица на Жан Клод Юнкер. Тогава председателят на Европейската комисия предупреди, че следващата фаза на преговорите по излизането на Великобритания от ЕС ще бъде по-трудна. Канадският долар отчете минимално повишение от 0,07%. Двойката USD/CAD завърши деня на нива от 1,2856.

Вижте повече в Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня