Акциите на Berkshire Hathaway достигнаха нов рекорд

Цената на книжата премина прага от $300 хил. за първи път в историята

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

В понеделник цената на акциите на Berkshire Hathaway достигна $300 хил. за пръв път в историята, отразявайки доверието на инвеститорите в конгломерата на Уорън Бъфет въпреки четирите поредни тримесечия по-ниска оперативна печалба. 

Преминаването на границата от $300 хил. води до ръст на цената на акциите клас А на Berkshire от 22,9% за годината спрямо повишение от 20% на индекса Standard & Poor's 500, предаде Investor.bg

Акциите клас В на компанията, които са на стойност 1/1500 от акциите клас А, се търгуват на цена от около $199,75. Нито един от класовете не изплаща дивиденти.

Акциите поскъпват, макар че 2017 бе втората поредна година за Berkshire с посредствено оперативно представяне в сравнение с изминали периоди.

Оперативната печалба, която отбеляза ръст от 1% през 2016, спадна с 16% от януари до септември, отразявайки загубите от ураганите Харви, Ирма и Мария и сумата, заделена за трансакция с American International Group.

Счетоводната стойност обаче е нараснала с 8,9%. Бъфет смята това за добра мярка за растежа на базираната в Омаха, Небраска, компания.

Berkshire има над 90 оперативни подразделения, включително големи бизнеси като железопътната компания BNSF, автомобилния застраховател Geico и Berkshire Hathaway Energy utilities, но и по-малки като батериите Duracell и сладоледа Dairy Queen.

87-годишният Бъфет, управлява компанията от 1965, когато е само затруднена текстилна компания, чиито акции струват едва $11. Акционерите, които не са се отказали от Berkshire по това време, отбелязват печалба от 2 400 000 процента оттогава досега.

Цените на акциите на само няколко американски компании са достигнали дори четирицифрени числа.

Членове на тази ексклузивен клуб са компании като Amazon.com, компанията майка на Google Alphabet и Priceline Group, както и по-малко известни компании като Seaboard Corp. - производител на свинско месо, който прави и доставки по море.

По-високата цена на акциите може да ограничи търговията и да насърчи дългосрочното им притежание. Компаниите обаче могат да окуражават притежание на дребно, разделяйки акциите си или, както Berkshire направи, създавайки акции с по-ниска стойност.

Последни новини
Още от Графика на деня