Еврото си връща отново короната през 2018

Единната валута се очаква да поскъпне до $1,30 през следващата година, сочи прогноза на ING

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

След като успя да отчете по-добро представяне спрямо долара през тази година, еврото се очаква да затвърди позицията си и през 2018, пише Bloomberg.

Поскъпването на валутата се очаква да бъде подкрепено от поетапното излизане от ултраразхлабената парична политика на ЕЦБ. Еврото е поскъпнало с 12% спрямо долара от началото на годината. От ING Bank NV предвиждат ръст на покупателната сила на валутата от около 10% през 2018.

Според медианната оценка на стратези, анкетирани от Bloomberg, eврото се очаква да се покачи до $1,21 до края на 2018.

По-голямата част от бичи настроените трейдъри относно покупателната сила на еврото базират своите прогнози върху очакванията за затягането на паричната политика, посочват от Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) Заедно с ING, тези две финансови институции се нареждат на 2-ро и 3-то място сред банките и компаниите с най-точни прогнози в класация на Bloomberg за третото тримесечие на 2017.

Връщането на депозитната лихва към нулеви или положителни стойности ще даде тласък на еврото. 

„Повишаването на депозитната лихва ще бъде значително, тъй като редица централни банки и правителства намалиха значително вложенията си в евро заради отрицателната лихва“, коментира Джеръми Стреч, стратег в CIBC.

Източник: Bloomberg

В момента пазарите не оценяват повишение на основния лихвен процент от ЕЦБ поне до 2019 в котекста на програмата za изкупуване на активи на ЕЦБ, която се очаква да продължи да действа поне до септември следващата година.

Еврото записа известни колебания, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги даде сигнал, че икономиката на еврозоната все още не е достатъчно силна, за да оправдае премахването на паричните стимули. Поскъпването на еврото може да бъде подкрепено и от едно по-слабо представяне на долара, който е подвластен на развоя на събитията около данъчната реформа отвъд Океана. 

"Единната валута има голям потенциал да надмине щатския долар ", смята Джон Голди, валутен дилър на Argentex. "Федералният резерв пристъпи към вдигане на лихвените проценти през последните години, но пазарите са разочаровани що се касае до темповете на затягане на паричната политика“, отбеляза той. 

Последни новини
Още от Графика на деня