ЕС даде зелена светлина за втората фаза от преговорите за Brexit

Втора фаза на преговорите ще бъде значително по-трудна от първата, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Изменение GBP/EUR, дневна база. Източник: Bloomberg Terminal Изменение GBP/EUR, дневна база. Източник: Bloomberg Terminal

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) дадоха официалното си одобрение в петък, 15 декември, да започне втората фаза от преговорите за Brexit с Великобритания, предаде Investor.bg

Двете страни вероятно ще започнат работа по очертаване на основните елементи от търговската сделка след март 2018.

"Лидерите на ЕС се договориха да продължат с втора фаза на разговорите за Brexit", публикува в Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на лидерите в Брюксел.

"Честито на министър-председателя Тереза Мей", добави той, ден, след като лидерите признаха с аплодисменти усилията на британския премиер да приключи с базовото споразумение по развода.

В насоките, публикувани малко по-късно, се отбелязва, че според лидерите на ЕС е постигнат достатъчен напредък, за да може да се продължи напред с преговорите по бъдещите отношения между двете страни. Европейският съвет призовава главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и Великобритания да довършат работата си по въпросите, свързани с излизането, включително нерешените през първата фаза, и да започнат изготвянето на проект на съответните части от сделката.

Лидерите на ЕС обаче подчертават, че напредък в преговорите във втората фаза може да има, само ако "всички ангажименти, поети през първата фаза, бъдат изпълнени изцяло и да бъдат оформени юридически възможно най-скоро".

По отношение на двугодишния преходен период след Brexit, предложен от Великобритания, лидерите изразяват съгласието да договорят такъв, в който ще се прилага изцяло правото на ЕС. В същото време обаче се подчертава, че Лондон, като трета страна, вече няма да може да участва при избирането на членове на европейските институции или при взимането на решения в ЕС.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че втората фаза на преговорите ще бъде значително по-трудна от първата.

"Имам изключителна вяра в британския министър-председател. Тя се съгласи с мен и Барние, че споразумението за излизане ще бъде формализирано и гласувано и после ще видим", заяви той.

"Втората фаза ще бъде значително по-трудна от първата, а първата бе много трудна", каза Юнкер пред репортери при пристигането си за срещата в Брюксел.

Последни новини
Още от Графика на деня