Китайската централна банка по стъпките на Фед

В сряда Фед повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Китайската централна банка предприе повишение на лихвените проценти, след като късно в сряда Фед взе решение за третото за годината вдигане на лихвите, предаде Investor.bg

Все пак увеличението е минимално и кратко- и средносрочните лихви (за 7 и 28 дни) се повишават само с по 5 базисни пункта. Повечето анализатори обаче въобще не очакваха вдигане.

Tака седемдневната репо лихва се повишава от 2,45% на 2,5%, а 28-дневната – от 2,75% на 2,8%.

Окуражен от подобряващата се икономика, регулаторът вече повиши лихвите няколко пъти тази година в рамките на по-широки усилия за понижаване на рисковете и задлъжнялостта във финансовата система след годините на стимули, финансирани чрез дълг.

Това е третото повишаване на лихвите от страна на банковия регулатор в Пекин за тази година след две повишения през март. 

През юни обаче централната банка на Китай не реагира на тогавашното повишение на лихвите от страна на Фед

„Увеличението на лихвения процент от страна на PBoC (Народната банка на Китай) е малко изненадващо след увеличението на американските лихвени проценти предната нощ. Този ход е в съответствие с нашите очаквания за възходящ тренд на китайския лихвен процент, въпреки че етапът на вземането на това решение е малко по-ранен, а темпът е по-малък от очакваното. Според прессъобщението на PBoC решението е отговор на възходящия тренд на пазара и искането за постигане на ливъридж. Сега очакваме PBoC да увеличи лихвите с общо 35 базисни пункта през 2018, за да достигне 7-дневната репо лихва до 2,85% до края на 2018. Ние призоваваме за общо увеличение на лихвените проценти от PBoC през 2018 в размер на 40 базисни пункта на фона на нарастващата инфлация и стабилния растеж“, казва пред Financial Times Раймън Юн, главен икономист за Китай в ANZ. 

Късно в сряда Фед повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, както се очакваше, но остави непроменена своята прогноза за лихвените нива в следващите години, въпреки че политиците очакват краткосрочно ускоряване на икономическия растеж в САЩ.

Източник: Bloomberg Terminal 

Последни новини
Още от Графика на деня