ОПЕК е все по-близо до ребалансиране на петролния пазар

Излишъкът от резерви се е свил до 130 млн. барела над петгодишното средно ниво

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се доближават до целта си за ребалансиране на петролния пазар, коментира генералният секретар на групата.

Излишъкът от резерви – включващ суров петрол и петролни продукти – се е свил до 130 млн. барела над петгодишното средно ниво, заяви Мохамед Баркиндо в интервю за Bloomberg Television в Пекин преди представянето на месечния доклад на ОПЕК за пазара в сряда. Миналия месец оценките на групата сочеха, че излишъкът е от около 154 млн. барела, предаде Investor.bg

Това е сигнал, че ОПЕК и съюзниците му, включително Русия, напредват в усилията си да ограничат производството и да сложат край на свръхзасищането, което тежи на цените и спъва икономиките им от 2014 насам. Групата планира да се срещне през юни, за да направи оценка на пазара и да обмисли прекратяване на квотите, след като договориха удължаването им до края на следващата година.

„Започваме да виждаме завръщане към стабилните пазари“, казва Баркиндо. „Нещо, което ни убягваше през последните няколко години“.

В предишни изказвания Баркиндо също е заявявал, че излишъкът се е свил от рекордните си нива от над 380 млн. барела, след като ОПЕК приложи производствените си ограничения. Свръхзасищането при резервите от петролни продукти е по-малко от 30 млн. барела, каза той в сряда, добавяйки, че страните, които са част от квотната сделка, са спазили споразумението средно на повече от 100% за периода януари-октомври тази година.

ОПЕК и партньорите му работят върху продължаваща стратегия, която да коригира предлагането и след съществуващата сделка, заяви Баркиндо на въпрос каква е стратегията на групата за излизане от споразумението. Страните ще се опитат да развият партньорството си и след ребалансирането на пазара, добави той.

Докато резервите се свиват, силният икономически растеж – особено от Китай – подкрепя пазар на петрола, смята Баркиндо. Очакванията са глобалното търсене на петрол да се увеличи с 1,5 млн. барела на ден през 2018, запазвайки ръста си от 2017, допълни генералният секретар на ОПЕК.

„Основите на петролния пазар не са били толкова силни през последните няколко години“, казва той в интервюто. „Глобалното икономическо възстановяване, както и силните основи на петролния пазар за пръв път от толкова много години сочат в правилната посока“.

Последни новини
Още от Графика на деня