Богатството на американските домакинства отчита нов рекорд

Дългът на домакинствата се увеличава средно с 3,7% за тримесечието

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Нетната стойност на богатството на битовите и нефинансови групи нараства до нова рекордна стойност от $1,7 трлн. (1,8%) до почти $97 трлн. през третото тримесечие. Това показват данни от редовния тримесечен доклад за богатството на домакинствата на Федералния резерв, предава Bloomberg.

Ръстът се обяснява със скока на фондовите пазари и повишаването на цените и стойността на имотите, предаде Investor.bg. 

Стойността на финансовите активи, включително акциите и дяловете на пенсионните фондове, се увеличава с $1,4 трлн. до почти $79 трлн.

Дългът на домакинствата се увеличава средно с 3,7% за тримесечието. Ръстът на ипотеките е 2,7%, а другите потребителски кредити – за покупка на автомобили, студентски и т.н., се увеличават с над 4 на сто.

Стойността на притежаваните от тях недвижими имоти се повишава с $444,1 млрд., сочат още данните.

Ръстът на стойността на финансовите активи отразява увеличението от 4% на широкия борсов индекс Standard & Poor's 500, който през този месец достигна близо до рекордно високо ниво.

През септември ръстът на цените на жилищата беше 6,2% на годишна база, което е най-силното повишение от септември 2014, показва индексът S&P CoreLogic Case-Shiller за 20-те най-големи пазара в САЩ.

Последни новини
Още от Графика на деня