Китайската бизнес активност в сектора на услугите на 3-месечен връх

PMI се повишава от 51,2 пункта през октомври до 51,9 пункта през ноември

Бизнес активността в сектора на услугите в Китай. Снимка: Bloomberg Terminal Бизнес активността в сектора на услугите в Китай. Снимка: Bloomberg Terminal

Бизнес активността в сектора на услугите в Китай се ускорява през ноември, достигайки тримесечен връх, съобщава Investor.bg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 51,2 пункта през октомври до 51,9 пункта през ноември, показва проучване на частното икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) и компанията Markit. Това е най-високата стойност от август насам, но темпът на експанзия остава умерен и по-слаб от дългосрочната тенденция.

Стойностите до голяма степен отправят същите послания като официалния доклад от миналата седмица, който показа, че има ускорение през ноември. Като цяло това подкрепя възгледите, че очакваното забавяне в икономиката ще бъде по-плавно.

Всяка стойност над 50 пункта говори за ръст, а под 50 – за свиване в сектора. 

Докладът от вторник показва, че новият бизнес в сектора на услугите също расте с най-бързия темп от три месеца. Компаниите казват, че продажбите са подкрепени от нови клиенти и промоционални оферти. Има и леко ускорение в темпа на наемането на персонал.

Китайските власти разчитат ръстът в услугите и потреблението да ребалансира икономическия им модел, който разчита прекалено много на инвестиции и износ.

Секторът на услугите генерира над половината от БВП, а нарастващите заплати повишават покупателната способност на китайците.

За разлика от официалните доклади, „Цайсин“ се фокусира върху по-малки и средни предприятия, които срещат повече трудности в сравнение с големите компании, подкрепени от държавата. 

Последни новини
Още от Графика на деня