Гръцката икономика отчита ръст за трето поредно тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 0,3% през трите месеца до края на септември

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Икономиката на Гърция отича ръст за трето поредно тримесечие за първи път от над десетилетие, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 0,3% през трите месеца до края на септември след ревизиран ръст от 0,8% през предишното тримесечие, заяви местната статистическа агенция в понеделник. На годишна база ръстът на БВП е от 1,3%, съобщи Investor.bg

Правителството на Гърция и представители на кредиторите в събота договориха серия от икономически реформи, които страната трябва да предприеме срещу нови заеми. Плащането, подкрепено от по-силно възползване от пазарите на облигации, ще помогне на правителството да създаде паричния буфер, докато се готви да излезе от сегашната си спасителна програма през август 2018.

Макар че разширяването за трето поредно тримесечие осигурява известна икономическа стабилност, заради забавянето на темпа на растеж спрямо вторите три месеца на годината ще бъде трудно да се постигне прогнозираният годишен растеж от 1,6% за 2017.

„За да се постигне целевият растеж от 1,6% през 2017 като цяло, гръцката икономика ще трябва да се разшири с 1,2% през последното тримесечие на годината“, коментира икономистът на Bloomberg Максим Сбейхи. „Това е твърде висока летва: разширяване с половината на този темп е по-вероятната възможност през четвъртото тримесечие. Така годишният растеж ще достигне до само 1,4% - по-близо до целта, но все пак под нея“.

Разширяването през третото тримесечие се дължи основно на ръст на износа от 5%, включително увеличаване от 9,8% на сектора на услугите, който включва жизненоважният туристически сектор на страната. Потреблението се е свило с 0,1%, а инвестициите са намалели с 6,1% през тримесечието.

Последни новини
Още от Графика на деня