Европа е привлякла над $1,7 млрд. чрез ICO от 2014 насам

ICO-тата се превръщат в златна мина за предприемачите в дигитални валути

Движение на цената на биткойн. Източник: Bloomberg Terminal Движение на цената на биткойн. Източник: Bloomberg Terminal

Почти половината средства, насочени към първични предлагания на криптовалути (ICO) през последните години, са били привлечени в Европа, показа ново проучване на Atomico – една от водещите европейски компании за рисков капитал.

Според доклада на Atomico европейските компании са привлекли $1,76 млрд. чрез ICO от 2014 насам, което представлява 46% от средствата в цял свят.

Първичните предлагания на криптовалути се превърнаха в истинска златна мина за предприемачите в дигитални валути. Те захранват бързия ръст в стойността на криптовалутите тази година, което пък доведе до опасения за балони, особено след като биткойнът поскъпна с над 1000% от началото на 2017.

Проучването на Atomico се базира на данни от 2014 насам, събрани от американската TokenData, макар че над 90% от активността при ICO-тата се е случила тази година, казва изследователят Рики Тан.

Швейцария е привлякла почти половината от сумата в Европа – $828 млн., или 47%, от средствата за ICO в региона. Това се случва основно чрез фирми, регистрирани в Цуг – регион с ниски данъци в близост до Цюрих, който е и дом на много от топ трейдърите на суровини, казва Тан.  

За сравнение, Северна Америка е привлякла $1,08 млрд. от ICO, което представлява 28% от глобалния пазар, събрал около $3,8 млрд. чрез емитиране на нови видове дигитални валути.

Вижте още в материала на Investor.bg 

Последни новини
Още от Графика на деня