Германската икономика в силна позиция въпреки политическата нестабилност

БВП на Германия расте с 0,8% през третото тримесечие на годината

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

БВП на Германия расте с 0,8% през третото тримесечие на 2017, с което германската икономика се насочва към най-доброто си годишно представяне от шест години, предаде Investor.bg

Износът и инвестициите задвижват германския икономически ръст през третото тримесечие, сочи второто четене на данните за БВП, цитирани от Bloomberg.

Доброто представяне на най-голямата европейска икономика поставя страната в силна позиция да удържи на политическата нестабилност, след като преговорите за формиране на тристранна коалиция се провалиха. 

Търговията добавя 0,4 процентни пункта към икономическата експанзия през периода юли-септември, а разходите на компаниите за оборудване – 0,1 пункта, показва докладът на Федералната статистическа служба Destatis. 

От началото на годината икономистите, анкетирани от Bloomberg, повишават прогнозите си за ръста в Германия осем пъти до актуалните очаквания за повишение от 2,2 на сто. Централната банка на страната също изрази увереност, че инерцията ще продължи.

И все пак провалът на коалиционните преговори хвърля сянка върху перспективите. След един месец разговори либералната Партия на свободните демократи реши да се оттегли и това повиши вероятността от нови избори.

Президентът социалдемократ Франк-Валтер Щайнмайер призова всички политически партии да поставят отговорността пред нацията пред партийните интереси.

Последни новини
Още от Графика на деня