Доларът ще отстъпва спрямо еврото през 2018

От началото на тази година единната валута е поскъпнала с 11,5% спрямо долара

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Въпреки че Федералният резерв на САЩ продължава цикъла на повишения на лихвените проценти, щатският долар се насочва към разочароваща 2018 спрямо еврото, смятат форекс експертите от швейцарската банка UBS, предаде Investor.bg

Повишението на лихвите обикновено е от полза за долара, тъй като се покачва и интересът към американски активи в очакване на по-висока доходност. Според UBS обаче еврото ще е по-силно. От началото на тази година единната валута е поскъпнала с 11,5% спрямо долара.

„От значение за долара не е таймингът на следващото повишение, а доколко Фед ще затяга паричната политика този цикъл. А пазарите вече очакват значително затягане“, коментират стратезите от банката.

Според UBS еврото остава евтино в сравнение с долара, а силният ръст може да стане катализатор на поскъпване. Единната валута поскъпна спрямо зелените пари тази година именно заради подобрените икономически данни в еврозоната и централна банка, която започва да свива мащабната си програма за изкупуване на активи.

През 2018 от UBS очакват доларът да се представи добре спрямо канадския долар и японската йена. Перспективите пред канадската инфлация остават слаби, а в Япония се очаква запазване на статуквото в паричната политика.

Последни новини
Още от Графика на деня