Пазарната капитализация на Tencent премина прага от $500 млрд.

Това е първата китайска компания, оценена на повече от половин трилион долара

Цена на акция на Tencent (хонконгски долара). Източник: Bloomberg Terminal Цена на акция на Tencent (хонконгски долара). Източник: Bloomberg Terminal

Tencent e първата китайска компания, чиято пазарна капитализация премина прага от $500 млрд., пише TechCrunch, предаде Investor.bg

Влизането в клуба на компаниите за половин трилион долара, който включва Apple, Alphabet, Facebook, Microsoft и Amazon, се случва седмица след като Tencent отчете печалба от $2,7 млрд. и приходи от $9,8 млрд. за третото тримесечие на 2017. Общата печалба е скочила с 69% на годишна база, а приходите – с 61 на сто, благодарение на бизнеса с игри на Tencent.

През последните 12 месеца стойността на акциите на собственика на чат приложението WeChat е скочила двойно благодарение на впечатляващите финансови резултати, като тези за третото тримесечие.

Пазарната капитализация на Tencent се е увеличила повече от три пъти от март 2014, когато достигна $150 млрд., и надмина тази на Intel.

Чат приложението WeChat е най-голямата подобна услуга в Китай, като има около 1 млрд. потребители, но на външните пазари не успя да повтори този успех.

Печелившият бизнес с игри на Tencent е фокусиран върху персоналните компютри и мобилните заглавия и е ключов за приходите на компанията. Само през последното тримесечие той е донесъл 5 млрд. долара, благодарение на хитови игри като „Honour of Kings”, както и благодарение на придобиванията на компании, които стоят зад заглавия като „Clash of Clans” (Supercell) и "League of Legends“ (Riot Games).

Последни новини
Още от Графика на деня