Goldman прогнозира 4 повишения на лихвите в САЩ през 2018

Коефицентът на безработица може да падне до 3,5% в края на 2019

Вероятност за повишение на лихвите от Фед. Източник: Bloomberg Terminal Вероятност за повишение на лихвите от Фед. Източник: Bloomberg Terminal

Икономиката на САЩ се очаква да навлезе в 2018 със силен импулс, който вероятно ще даде тласък на ръста на заплатите и инфлацията. Това от своя страна ще позволи четири повишения на лихвените проценти от Фед през следващата година, сочи изследване на Goldman Sachs, предаде Bloomberg.

Базираната в Ню Йорк инвестиционна банка повиши прогнозите си за икомическия ръст на САЩ за 2018 от 2,4% до 2,5%. Безработицата се очаква да достигне 3,7% в края на 2018, обяви главният икономист на Goldman Ян Хациус.

Коефицентът на безработица в САЩ, който достигна 4,1% през октомври, може да спадне до 3,5% в края на 2019, прогнозират още от Goldman, което би било най-ниското му ниво от края на 1960.

"Очакваме, че един стабилен пазар на труда и устойчив темп на инфлация ще позволят четири повишения на лихвите през следващата година", се посочва в изследването. 

Прогнозите на икономистите от Goldman са по-оптимистични в сравнение с медианната прогноза на централните банкери на Фед за три повишения на лихвите през 2018, както и на оценките на пазарите. 

Базовата инфлация, която изключва волатилните цени на храните и горивата, ще се ускори през 2018, нараствайки с около половин процент до 1,8% в края на годината, прогнозират от Goldman.

 

Последни новини
Още от Графика на деня