България продължава да бележи дефицит в търговията

Еврозоната отчете търговски излишък и през септември

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

България бележи дефицит за пореден месец със страните извън съюза, макар той да се свива на месечна база. За септември той е бил в размер на 151,4 млн. евро. За сравнение, през предишния месец той бе размер на 212,3 млн. евро, а през септември 2016 - 126,6 млн. евро.

От друга страна еврозоната продължава да бележи търговски излишък с останалата част на света и през септември, достигайки ниво от 26,4 млрд. евро, ускорявайки темпа на растеж. За сравнение, през септември 2016 той е бил в размер на 24,3 млрд. евро, сочат предварителните сезонно неизгладени данни на Евростат, публикувани в сряда.

Зоната с единна валута е изнесла стоки към останалата част от света (в която се включват и другите страни членки на ЕС, които не са в еврозоната) за 187,1 млрд. евро, което представлява ръст от 5,6% на годишна база. В същото време вносът за септември възлиза на 160,7 млрд. евро, което е с 5,1% повече спрямо септември 2016 г. Търговията в рамките на еврозоната също се увеличава през деветия месец на годината – с 4,9% до 157,6 млрд. евро на годишна база.

За първите девет месеца на годината износът на еврозоната към останалата част от света е достигнал 1,624 трлн. евро, а вносът – 1,454 трлн. евро. Това означава, че излишъкът на зоната с единна валута е нараснал до 170,4 млрд. евро, като за сравнение, през първите три тримесечия на миналата година излишъкът е бил в размер на 195,1 млрд. евро. Това означава, че ръстът все пак се забавя на годишна база.

Вижте още в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня