МАЕ намали очакванията си за добива и цената на петрола

Агенцията очаква цената на барел петрол през 2025 да достигне $83

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Фючърсите върху петрол се покачиха до двугодишен връх на фона на ескалиране на напрежението в Близкия изток и спекулациите, че ОПЕК ще удължи споразумението за свиване на добивите след изтичане на крайния му срок през март, пише Bloomberg. 

Световното търсене на петрол през 2025 ще достигне 100,3 млн. барела на ден, сочат прогнозите на Международната агенция за енергията (МАЕ), която преразгледа към понижение очакванията си за цената на петрола към тази дата до $83 за барел в резултат на увеличаването на добива в САЩ, съобщи ТАСС.

В периода 2016-2025 световното търсене на петрол ще расте средно с 0,7 млн. барела дневно. След 2025 обаче темповете ще се забавят и в промеждутъка до 2040 показателят ще расте средно с 0,3 милиона барела, се посочва в публикувания днес доклад на МАЕ Световни енергийни перспективи.

Към 2040 година световното търсене няма да е достигнало връхната си точка според експертите. Тогава то ще бъде 105 милиона барела дневно. Прогнозата е повишена с 1,4 милиона барела спрямо тази от миналата година.

Броят на автомобилите към 2040 ще се удвои, но те ще бъдат по-енергийно ефективни. По това време по пътищата ще има около 280 млн. електромобила, според МАЕ, което ще бъде около 15% от световния автопарк.

МАЕ очаква цената на барел петрол през 2025 да достигне $83, което е с $18 по-малко спрямо миналогодишната оценка на фона на очакванията за повишение на добива на шистов петрол в САЩ.

Вижте още в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня